Onze nieuwste folder

Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

  • Het startpunt voor elke tuin

Vlekken op mijn terras!

Vlekken op mijn terras!

Vlekken op mijn terras! Hoe krijg ik alles weer schoon?


Een vlek is snel gemaakt. Heb je kinderen? Dan heb je waarschijnlijk vaker vlekken op je terras. Dat gaat van gevallen ijsjes, modderresten onder schoenen tot verfspatten. Maar ook als je geen kinderen hebt, is een ongelukje snel gebeurd. Tijdens het barbecueën, spatten er vetvlekken op je terras of wordt er een glas wijn omgestoten. Hoe je deze vlekken uit je terras verwijdert, hangt af van het soort tegel.


Betontegels of natuursteen
Hardnekkige vlekken op een gewone betontegel of op natuursteen krijg je moeilijk verwijderd, omdat de vlekken onmiddellijk in de poriën van de tegel dringen. De vlekken zullen na verloop van tijd wel vervagen, maar ondertussen zit je er wel mee. Heb je gemorst? Dan is het dus van groot belang dat je de tegel onmiddellijk schoonmaakt. Een sopje van warm water en een natuurlijk zeep kan al veel doen. Ga bij hardnekkige vlekken zeker te rade bij je tegelhandelaar. Er zijn verschillende reinigingsmiddelen voor verschillende soorten vlekken beschikbaar. Ga niet zelf aan de slag met een huis-tuin-en-keuken middel. Bij fout gebruik beschadig je namelijk het oppervlak van de tegel.

Geïmpregneerde betontegels
Bepaalde betontegels worden behandeld met een impregneermiddel waardoor ernstige vervuiling wordt tegengegaan. Ze zijn dus net iets beter beschermd tegen vervuiling dan een gewone betontegel, maar kunnen zeker nog niet tippen aan een gecoate terrastegel. Let er op dat je vallende bladeren of plantresten niet laat liggen, maar haal ze meteen van je terras. Ook hier raden we een sopje aan van warm water en natuurlijke zeep.

Gecoate betonnen terrastegels
Er zijn ook veel tegels die zijn beschermd met een unieke M-Coat.Deze coating geeft je tegels extra bescherming tegen vervuiling. Dit omdat de vlek niet in de tegel kan dringen. Wijn geknoeid of een ijsje laten vallen op je gecoate terrastegel? Dan volstaat het om de vlek met een servet of een droge doek weg te nemen. Een sopje van warm water en een natuurlijke zeep gebruik je om je terras zuiver te maken. Is de vlek toch iets hardnekkiger, dan stap je over naar een gespecialiseerde milde terrasreiniger. Spoel altijd na met schoon water.

Witte vlekken of groenaanslag op je klinkers
Raak niet in paniek als je op je klinkers een witte kalkuitbloei ziet. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat zich bij elk betonproduct wel voordoet. Als je geduld hebt, gaan die witte vlekken vanzelf ook weer weg. Groenaanslag is een grote ergernis. Je denkt misschien dat je dit het best met  een hogedrukreiniger verwijdert, maar doe dit zeker niet. Je kan het oppervlak van de klinker beschadigen, waardoor de groene aanslag nog hardnekkiger kan optreden. Laat je door een gespecialiseerde handelaar informeren welk reinigingsmiddel bij welke vervuiling past, maar wees voorzichtig met zuurhoudende middelen. Je kunt je oprit ook afborstelen met warm water en een zachte zeep.

Bij twijfel... vraag altijd je Garden Stones & Basics dealer naar de juiste oplossing. Voor veel vlekken is er een oplossing zonder dat je je tegels beschadigt.